Sjećate li se kako ste, dok ste bili dijete, provodili svoje slobodno vrijeme?
Vjerojatno ste uživali u parkovima i dvorištima, verući se po stablima, vozeći bicikl, rolajući se, igrajući gumi gumi… i roditelji su vas morali tjerati doma.
Danas klinci pod razonodom podrazumijevaju nešto posve drugo.
Sve one, na žalost, zaboravljene zabavne igre poput lovice i graničara, zamijenili su novi najbolji prijatelji vašeg djeteta: igrice na računalu, tableti i mobiteli.
I umjesto da većinu slobodnog vremena uživaju u prirodi, vožnji biciklom ili rolanju, klinci ga danas najčešće provode ispred nekih od nabrojanih ekrana.
Podsjetit ćemo se zajedno zašto bi boravak i igranje na otvorenom trebala biti svakodnevnica vašem djetetu, a topli, proljetni dani idealno su vrijeme da se sjedenje ispred TV-a, računala ili Smartphonea svedu na minimum.

Igra na otvorenom pomaže djeci u razvoju motorike i vrlo je važna za vaše najmlađe. Bez obzira na to koliko vremena imate za odlazak u park, prirodu ili na sportsko igralište — iskoristite ga na najbolji mogući način.
Igra vani potiče djecu da budu maštovita i kreativna. I doma sigurno imaju pristup raznim kreativnim igračkama, ali vani se njihova mašta budi pa stablo postaje koliba, grančice čarobni štapići... što djecu potiče da još više maštaju i budu što god požele.
Dok se igraju u parku ili na igralištu, djeca dolaze u kontakt i interakciju s nepoznatim vršnjacima, čime proširuju svoj društveni krug, uče i vježbaju socijalne vještine. Na igralištu će naučiti kako se upoznati s nekim, kako pregovarati i pomiriti se nakon konflikta, slušati druge, dijeliti igračke, strpljivo čekati svoj red i dr.

Kroz igru u prirodi, djeca povezuju i shvaćaju mnoge stvari koje su učili u školi. Na primjer, kad uoče korijenje ili mahovinu drveta i dodirnu ga, sjetit će se onoga što su učili o načinu na koji se biljke hrane.

Boravak na svježem zraku uz skakanje, vožnju bicikla ili trčanje, posebno je važno omogućiti djeci koja su po karakteru živahnija, imaju puno energije i trebaju ispušni ventil. Boravak na otvorenom stimulira osjete i osjećaje pa će se dijete ispucati u igri na otvorenom i sigurno lakše zaspati.
Kad djeca provode dovoljno vremena vani, njihov imunitet je jači. Time se smanjuje podložnost bolestima i izostanci iz škole.

Zato iskoristite sunčane dane za boravak na otvorenom. Goditi će vama i vašim najmlađima!

A evo i nekoliko ideja uz koje će igračke igra na otvorenom biti još zabavnija: vozila na pedale, guralice, romobili, vozila na daljinsko upravljanje, role, ljuljačke, lopte, tobogan, igraonica


Igrajmo se zajedno